esmaspäev, 21. aprill 2014

Sena SMH5 - nädal kasutamist.

Olen nüüd umbes nädala kasutanud Bluetooth intercom Sena SMH5 seadet.  Kuna kiivri külge kinnitamine oli suhteliselt lihtne siis sellel ei peatu. Kui tekib küsimusi, siis võin teha vastava juhise.


Esiteks, miks üldse Sena ja mitte Cardo:


Sena seadmed on minu arvates kõige kasutajasõbralikumad. See tähendab seda, et seadmel on kasutamiseks üks suur nupp, mida on kindaga ja pimesi (kiivri küljes ei ole seade nähtav, vaid seadmega opereerimine käib läbi tunnetuse) mugav kasutada. Teistel tootjatel on nuppe rohkem ja nupud tunduvad väiksemad.  Lisaks oli SMH5 kõige soodsam Eestis müüdavam intercom seade. Ühe seadme hinnaks on u 100EUR, paarina ostes 189EUR.  Samas tehakse sellele seadmele jätkuvat ka tarkvarauuendusi.


scalarider

 

sena

 

 

 

 

 

 

Sena SMH5 vs SMH10

Funktsionaalsus - Esiteks peaks kindlaks tegema, miks seda seadet on vaja ja millised on nõudmised. Mina kasutan seda navist käskude kuulamiseks, mussi kuulamiseks (Garmin Zümo 660le saab mälukaardile muusikad laadida), telefoniga rääkimiseks ja tagaistujaga suhtlemiseks.  Minul mängib olulist rolli Sena täisfunktsonaalsuse kasutamiseks korralik navi. Rohkem kui kahe (telefon või navi ja teine sena seade) ühendamine ja kasutamine võib olla tüütu.


Mina ühendasin kõigepealt telefoni läbi BT navi külge ja siis navi Sena seadme külge. See tähendab, et saan navilt valida numbreid, kõnesi vastata, telefoniraamatust nimesid otsida jne. Sena iseenesest toetab ka telefoni häälkäske, kui telefonil on selline funktsonaalsus olemas, kuid minu arvates see ei tööta eestlase inglise keele diktsiooniga just kõige paremini:)


Heli kvaliteet - kiivris on müra palju ja usun, et ükski seade, mis ei asu otseselt kõrvas sarnaselt mp3 kõrvaklappidele, ei suuda korraliku heli tagada.  Mina kasutan pikematel sõitudel kõrvatroppe, mis summutavad müra. Läbi kõrvatroppide kuulen muusikat ja navi käsklusi hästi. Kaasreisija kuulmine on vaevalisem, kuna tema kiivris olev müra jõuab ka mulle. Aegajalt tuleb ikka üle küsida, mis teine rääkis. Kuna tema mind kuuleb hästi, siis on probleem kas kaaslase kiivris (laseb liiga palju tuult sisse), tema mikri asendis või selles, et ta on tüdruk ja räägib vaikse häälega :) Usun, et seda probleemi ei lahenda ka poole kallim seade.


Aku - Kasutasin seadet ühe laadimisega 3 tunnisel sõidul muusika kuulamiseks ja teisel sõidul 400km kaaslasega suhtlemisel. Seega võib öelda, et reklaamitud 7-9h aktiivset seadme kasutamist vastab tõele.  Miinusena toon välja selle, et seadme laadimine läbi arvuti USB võtab aega umbes 4h.


Millal ma maksaks 120 EUR rohkem ja ostaks SMH10 seadme?  - kui mul oleks veel vähemalt 3 sõpra, kellega ma tihti sõidaks ja neil kõigil oleks ka SMH10 seadmed. Nimelt on uuema ja kallima mudeli kõige suurem pluss see, et korraga saab olla aktiivne ühendus kuni nelja sõitjaga. Seega, kui minna pikemale reisile, siis on mugav samaaegselt korraga nelja inimesega rääkida. SMH5 seadmel on ka võimalik ühendada 4 erinevat Sena seadet, aga korraga on võimalik rääkida ainult ühe kaaslasega. Kui soovid suhelda teise sõbraga, pead aktiivse ühenduse katkestama ja nö valima järgmise inimese.


Lõpuks on ju kõik kinni rahas. Kui su süda ei tilkunud verd 600 EUR kiivrit ostes, siis osta endale SMH10. Kui sa käisid 200 EURist kiivrit 3 erinevad poes 3 korda proovimas, siis piisab ka SMH5st.

2 kommentaari:

  1. Hei,
    Olles nüüd mõned päevad SMH-5 omanike ringis on tekkinud paar küsimust, et kas ainult minu SMH-5'l on nii või on ka teistel. Võib küll kõlada veidralt, kuid
    1) istudes vaikses toas kiiver peas, telefon bluetoothiga ühendatud Senaga, pannes telefonist muusika mängima on taustal kuulda väikest "sirinat/pirinat". Pannes muusika pausi peale, siis sirin jätkub mõned sekundid ja vaikib. Senale tehtud firmware upgrade v2.0 peale. Tehtud korduvalt Factory Reset ning telefoniga (iPhone 5, viimane iOS7 update) uuest paaritamine, kuid pirin pole kadunud. Kuulda on seda tõesti vaid kodus vaikselt kuulates. Oled sa enda seadmega sarnast asja täheldanud?
    2) Eeldefineeritud lühivaliku "prompti" helitugevus. Vajutades Sena peal kaks korda kiiresti punast "phone" nuppu, tekib võimalus valida eeldefineeritud kolme lühivaliku numbri vahel. Probleem millele pole manualist lahendust leidnud on see, kuidas seda "Sena tädi häält" valjemaks saab? Kui oled juba menüüs ja tädi valikuid loeb ning valikuratast keerad, siis muutuvad valikud, kuid mitte tädi hääletugevus. Kuidagi ei ole osanud "voice prompti" tädi hääletugevust valjemaks saada. Probleem tekib sõites, kus on raske kuulda, kas tädi ütleb "Speed dial 1" või "Speed dial 2", sest ta ütleb seda liialt vaikselt.

    VastaKustuta
  2. Hei,
    Hetkel oskan vastata esimesele küsimusele. Olin selle väikse taustapinina ise juba unustanud, kuna toas kiivrit ei kasuta:) Sõidu ajal seda kuulda ei ole. See vaevumärgatav pinin on täiesti normaalne, kuna tegemist on põhimõtteliselt raadiosaatjatega.
    Teist vastust ma pean katsetama. Mina olen reguleerinud erinevate seadmete hääletugevust navist.

    VastaKustuta